Transport owoców i warzyw

Transport owoców i warzywTransport produktów spożywczych powinien odbywać się z uwzględnieniem wielu zasad i przepisów, mających na celu stworzenie jak najbardziej optymalnych warunków przewozu. Niektóre grupy produktów spożywczych wymagają stworzenia w czasie transportu specjalnych warunków.

Należą do nich owoce i warzywa, zarówno świeże jak i mrożone.

Transport owoców

Owoce mrożone przewożone są w chłodniach lub izotermach, gwarantując tym samym utrzymanie w czasie magazynowania i transportu odpowiednio niskiej temperatury. W przypadku owoców świeżych sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Wiele rodzajów owoców wymagań bowiem odmiennych warunków przewożenia i magazynowania, co może utrudniać transport, zwłaszcza gdy chcemy jednocześnie zamówić więcej niż jeden rodzaj owoców i przewieźć je wszystkie tym samym środkiem transportu. Problemy nie oznaczają jednak, że przewożenie jednocześnie owoców o różnych wymaganiach transportowych jest niemożliwe. Najbardziej skutecznym sposobem jest zastosowanie w takim wypadku nowoczesnych chłodni z przegrodami. Dają one możliwość stworzenia optymalnych warunków w każdej przestrzeni pomiędzy grodzią, co pozwala na jednoczesne transportowanie produktów o różnorodnych, czasem wręcz odmiennych wymaganiach termicznych.

Możliwe jest w tym wypadku ograniczenie negatywnego wpływu wymagań jednej grupy produktów na inne. Podczas transportu owoców duże znacznie ma również wszystko to, co odbywa się z produktami, gdy nie są akurat przewożone. W skład procesu transportowego wchodzi przecież także magazynowanie, pakowanie czy rozpakowywania produktów. Należy dołożyć wszelkich starań, aby działania, jakim są poddawane owoce, nie wpłynęły negatywnie na ich jakość. W transporcie owoców należy szczególnie uważać na nagłe zmiany temperatur. Świeże produkty bardzo źle je znoszą, owoce miękkie, jakie jak truskawki przełożone z chłodni do temperatury pokojowe pokrywają się rosą, która powoduje ich szybkie psucie się. Wiedza na temat właściwego organizowania transportu owoców jest warunkiem dowiezienia ich na miejsce przeznaczenia w niezmienionym stanie.

Transport warzyw

W przypadku warzyw, zarówno świeżych jak i mrożonych należy zwrócić szczególną uwagę na warunki transportu. Trzeba brać pod uwagę zarówno temperaturę, w jakiej przewożone są warzywa, wilgotność powietrza jak i czas, w jakim są przechowywane. Warunki transportu i magazynowania tych produktów mają bardzo duży wpływ na ich jakość. Organizowanie transportu warzyw wiąże się więc z koniecznością posiadania wiedzy na temat całego procesu. Wiedza ta może okazać się niezwykle przydatna również w momencie składania zamówienia. Wiele produktów o podobnych wymaganiach termicznych można łączyć w grupy i przechowywać razem. Inne jednak absolutnie nie mogą być zamawiane w jednym transporcie, ponieważ ich wymagania znacznie się od siebie różnią. Jeśli na przykład zamówimy razem sałatę i czosnek, jedna grupa produktów nie będzie nadawała się do sprzedaży.

Gdy zapewnimy im dużą wilgotność, jaką toleruje sałata, czosnek zacznie kiełkować i przypominać szczypior. Z kolei przy niskiej wilgotności, idealnej dla czosnku, sałata zwiędnie. Należy również pamiętać, że wiele produktów w czasie magazynowania dojrzewa i wydziela etylen. Jest to nienasycony węglowodór, będący hormonem roślinnym. Jego zadaniem jest stymulowanie procesu dojrzewania warzyw i owoców. Wiele roślin wykazuje na niego zwiększoną wrażliwość, co może prowadzić do przyspieszonego dojrzewania i przedwczesnego psucia się produktu. Idealnym przykładem jest transportowanie jednocześnie jabłek i kapusty pekińskiej. Dojrzewające jabłka wydzielają bardzo dużo etylenu, który działa również na kapustę, wykazującą zwiększoną wrażliwość na ten hormon. W efekcie otrzymamy produkty, które nie nadają się do dystrybucji: zbyt dojrzałe, lekko nadpsute jabłka oraz kapustę z nieestetycznymi, żółtawymi liśćmi. Jeśli chcemy transportować jednocześnie produkty o tak różnych wymaganiach, bardzo dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z chłodni z regulowaną grodzią. W poszczególnych częściach naczepy każdy z produktów ma wtedy stworzone optymalne warunki transportu.



Zobacz podobne:
Transport w temperaturze kontrolowanej

Transport w temperaturze kontrolowanejTransport w temperaturze kontrolowanej W przypadku niektórych produktów niezbędne jest transportowan

Transport drogowy w Polsce

Transport drogowyDrogi w Polsce zaczynają się powoli rozwijać. Nadrabiamy to co straciliśmy przez kilka ostatnich lat. Jak rozwijają się drogi to i przy